Brielle en haar geschiedenis
Brielle is een historische stad gelegen in de provincie Zuid Holland.
De geschiedenis van Brielle gaat terug tot in de Romeinse tijd, maar de stad is vooral bekend vanwege haar rol in de Tachtigjarige Oorlog, ook wel bekend als de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersing.,In 1488 kreeg Brielle stadsrechten van de heer van Voorne. In 1559 werd Brielle echter onderdeel van het Spaanse Rijk, dat destijds de Nederlanden bestuurde. Dit leidde tot ontevredenheid onder de protestantse bevolking, die zich steeds meer verzette tegen de katholieke Spaanse overheersing.Op 01 april 1572 vond een belangrijke gebeurtenis plaats in de geschiedenis van Brielle, bekend als de “Inname van Brielle” of “De Watergeuzen”. Een groep protestantse rebellen onder leiding van Willem van der Marck, beter bekend als Lumey, wist de stad te veroveren op de Spaanse troepen. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de opstand tegen de Spanjaarden en de Tachtige Oorlog.
Sint-Catharijnekerk
De Sint-Catharijnekerk, ook wel de "Brielse Dom" genoemd, is dé blikvanger van Brielle. De toren is 57 hoog en te beklimmen.
Watergeuzen
Op 01 april 1572 vond de "inname van Brielle" plaats door "de Watergeuzen". Protestantse rebellen veroveren de stad en nemen de macht over van de Spaanse troepen.
Historische binnenstad
De historische binnenstad heeft nog steeds goed bewaarde gebouwen uit de 16e en 17e eeuw.
Wist u dat.....?
Het nieuwbouwproject is gelegen naast de Bedevaarstkerk? De Bedevaartskerk is gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw, ter nagedachtenis van de onafhankelijkheidsstrijd. van de Nederlanden van de Spaanse overheersers. Het logo van Twee Getuigen is een afgeleide van de toegangspoort naar deze kerk.
Kent u de geschiedenis van Rochus Meeuwiszoon?
Na de overname van Brielle door de Watergeuzen op 01 april 1572, keerden op 05 april 1572 de Spanjaarden weer terug om Brielle opnieuw in te nemen. Rochus Meeuwiszoon was degene die Brielle wist te redden van de Spanjaarden. Hij hakte met een bijl de Nieuwlandse sluis open, zodat de achterliggende polder onder water kwam te staan en de Spanjaarden hun aanval moesten staken en zich moesten terugtrekken. Door deze actie van Rochus had Brielle niets meer van de Spanjaarden te vrezen en was Brielle bevrijd.
Houd mij op de hoogte